Tijs van den Brink laat zich rondleiden in het aardbevingsgebied. Foto: EO

Lees volledig artikel op DvhN
Het EO-programma Nieuwlicht gaat vanavond over de vraag of de lusten van de gaswinning opwegen tegen de lasten.

Geestelijk verzorger Melissa Dales leidt presentator Tijs van den Brink rond op haar geboortegrond. Ze geeft mentale bijstand aan aardbevingsslachtoffers.

In de uitzending van vanavond is er onder anderen aandacht voor Martin Franken en zijn vrouw. Ze vertrouwen het niet dat hun huis mag blijven staan, terwijl exact hetzelfde rijtje tien meter verderop plat moet.

Peter en Monique Klok laten hun ingevallen boerderij zien en vertellen waarom de kinderen voor hun eigen veiligheid lange tijd elders sliepen.

Herstel of sloop?
Tina en Jan Kuiper zijn hoogbejaard en wonen in een unit in de tuin van hun huis. Het is al generaties lang in bezit van de familie. Of het ooit hersteld kan worden of rijp is voor de sloop is onduidelijk.

Edith Holscher is 12 jaar en maakt een musical over de aardbeving met haar klas. En orthopedagoog Elianne Zijlstra deed onderzoek voor de RUG naar de mentale gevolgen van de aardbeving voor kinderen. Van den Brink heeft aan het eind van de aflevering een wat uitgesprokener mening dan aan het begin.