Schrijven is net als sporten: voor je begint zijn je schrijfspieren nog koud. Ze moeten opgewarmd worden om soepel hun werk te kunnen doen. Hier zijn een paar oefeningen die je kunt doen om je schrijfspieren op te warmen:

Ga zitten met je pen en papier en zorg dat je niet gestoord kunt worden.
Als je erg druk bent in je hoofd, kun je je eerst even concentreren op je ademhaling, tot je wat stiller en rustiger wordt.
Als je zover bent zet je een timer op 5 minuten. Dan zet je je pen op het papier en je begint te schrijven. Neem een beginzin, bijvoorbeeld: wat mij vandaag bezighoudt is…. Je begint te schrijven, en je gaat er 5 minuten mee door. Niet nadenken, gewoon pennen wat er in je opkomt. Je pen blijft op het papier en blijft schrijven. Als je het even niet weet, schrijf je dat gewoon op, of je schrijft blabla bla of rabarber rabarber, wat er ook maar uit wil komen. Na 5 minuten leg je je pen neer, en schud je je hand en arm even uit. Lees daarna, liefst hardop, over wat je geschreven hebt. Is er iets – een zinnetje, een vraag, een woord – dat je opvalt, waar energie in zit, mooi, lelijk, irritant? Markeer dat dan.

Deze oefening komt in bijna elke schrijfcursus terug. Hij werkt!